Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku
C. Menebröcker, C. Smoliner
wyd. II, red. M. Schlegel-Zawadzka160 stron
rok wydania: 2018
format: 170 x 240, opr. broszurowa
ISBN: 978-83-65625-96-0
darmowy fragment
cena:
W najbliższych latach struktura ludności i wieku społeczeństwa ulegnie znacznej zmianie. Zwiększy się udział osób starszych. Nie wszyscy będą się starzeć zachowując pełnię zdrowia, stąd wiele osób zdanych będzie na wsparcie innych, którzy zapewnią im odpowiednią pielęgnację.
Żywienie stanowi ważny element w opiece nad osobami w starszym wieku. Jedzenie i picie, oprócz dostarczania energii, składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych, ma jednocześnie aspekty psychiczne i społeczne. W książce przedstawiono ten temat z różnych perspektyw, uwzględniając:
- znaczenie żywienia i różnych składników pokarmowych,
- zmiany występujące w okresie starości, które wpływają na jedzenie i przyjmowanie płynów,
- postępowanie w przypadku nieprawidłowego sposobu żywienia i niedożywienia,
- organizację otoczenia,
- specjalne sytuacje w opiece nad osobami starszymi, takie jak planowanie opieki w przypadku zaburzeń odżywiania lub współpraca ze specjalistami z innych dziedzin.
Zobacz jeszcze...
Dietetyka
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Inni użytkownicy kupili wraz z tą książką także:
Szczegółowy spis treści umieszczono w zakładce zobacz więcej ...
Bądź pierwszą osobą która oceni tą książkę!
Musisz być zalogowany aby ocenić książkę.
Jeśli posiadasz już konto w naszym serwisie zaloguj się:
Zapomniałem hasła
Jeśli nie posiadasz jeszcze konta, zarejestruj się w naszym serwisie.
Musisz być zalogowany aby ocenić książkę.
Jeśli posiadasz już konto w naszym serwisie zaloguj się:
Zapomniałem hasła
Jeśli nie posiadasz jeszcze konta, zarejestruj się w naszym serwisie.