Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej.
Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w Polityce prywatności.
Zamknij

 
 

60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych

L. Chevallier

wyd. II
384 strony
rok wydania: 2015
format: 145x205, opr. broszurowa
ISBN: 978-83-65195-48-7

darmowy fragment


cena: 89.00 zł   80.09 zł



 
Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krążenia, cukrzycy czy nadwagi. Dlatego też udzielanie porad z zakresu prawidłowego odżywiania powinno stać się lekarskim zwyczajem, ponieważ tak jak nieodpowiednia dieta może przyczynić się do rozwoju różnorodnych zaburzeń zdrowotnych lub patologii, tak zdrowe odżywianie pozwala wyeliminować liczne dolegliwości czy je złagodzić
 
Celem tej książki jest więc pokazanie - na przykładach różnych dolegliwości oraz chorób - szczegółowych i przystępnych porad, adresowanych zarówno do pacjentów, jak i do pracowników służby zdrowia.
 
Drugie wydanie wzbogacone jest o dziewięć kolejnych diet, m.in. dietę zalecaną przy niedożywieniu i chorobach nowotworowych, dnie moczanowej czy stwardnieniu rozsianym.
Zobacz jeszcze...
Dietetyka
    Dieta w chorobach tarczycy
    Żywienie dzieci. Podstawy teoretyczne i praktyczne wskazówki
    Żywienie na oddziałach intensywnej terapii
    Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku
    Żywienie w sporcie
Inni użytkownicy kupili wraz z tą książką także:
    Algorytmy żywienia dzieci
    Choroby wewnętrzne Crash Course
    Żywienie. Atlas i podręcznik
    Algorytmy diagnostyczne w praktyce lekarza rodzinnego. Ferri's Best Test
    Atlas otoskopii
    Dermatologia. Seria Crash Course

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów 

Wstęp

Rozdział 1  Alergie pokarmowe

Rozdział 2 Alkoholizm 

Rozdział 3  Antywitamina K – terapia antykoagulantem (AVK)

Rozdział 4  Aplazja – zanik szpiku kostnego

Rozdział 5  Atopowe zapalenie skóry

Rozdział 6  Celiakia, nietolerancja glutenu 

Rozdział 7  Chemioterapia, radioterapia nowotworów 

Rozdział 8  Chirurgia bariatryczna i odżywianie 

Rozdział 9  Choroba Alzheimera, zaburzenia poznawcze 

Rozdział 10  Choroba refluksowa przełyku 

Rozdział 11  Choroba uchyłkowa jelit 

Rozdział 12  Choroba zwyrodnieniowa stawów 

Rozdział 13  Choroby układu sercowo-naczyniowego – czynniki ryzyka 

Rozdział 14  Ciąża, cukrzyca ciężarnych 

Rozdział 15  Cukrzyca typu I – insulinozależna 

Rozdział 16 Cukrzyca typu II – insulinoniezależna 

Rozdział 17  Depresja 

Rozdział 18 Dieta bezresztkowa 

Rozdział 19  Dieta ściśle beztłuszczowa 

Rozdział 20 Dieta ubogobłonnikowa 

Rozdział 21  Dna moczanowa 

Rozdział 22  Gastrektomia 

Rozdział 23  Hemoroidy 

Rozdział 24 Hiperlipidemia (hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia) 

Rozdział 25  Impotencja 

Rozdział 26  Kamica nerkowa 

Rozdział 27  Kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, cholecystektomia

Rozdział 28  Kortykosteroidy – długotrwała terapia 

Rozdział 29  Laktoza, nietolerancja laktozy 

Rozdział 30 Marskość wątroby niepowikłana 

Rozdział 21 Menopauza 

Rozdział 32  Nadciśnienie tętnicze 

Rozdział 33  Nadwaga i otyłość 

Rozdział 34  Niedożywienie i chirurgia 

Rozdział 35  Niedożywienie i choroba nowotworowa

Rozdział 36  Niedożywienie u osób w podeszłym wieku

Rozdział 37  Nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna)

Rozdział 38  Niewydolność serca

Rozdział 39  Nikotyna, rzucanie palenia i odżywianie

Rozdział 40 Nowotwór a odżywianie: profilaktyka raka sutka

Rozdział 41 Odleżyny

Rozdział 42  Osteoporoza 

Rozdział 43  Ostra biegunka 

Rozdział 44 Owrzodzenia żylne

Rozdział 45 Przerost prostaty, zapobieganie przez dietę 

Rozdział 46  Przewlekła niewydolność nerek – dializa 

Rozdział 47  Przewlekła obturacyjna choroba płuc

Rozdział 48  Przewlekłe zapalenie trzustki 

Rozdział 49  Sen i odżywianie, praca w nietypowych godzinach

Rozdział 50 Stwardnienie rozsiane 

Rozdział 51  Trądzik

Rozdział 52  Wodobrzusze 

Rozdział 53 Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 

Rozdział 54  Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego 

Rozdział 55  Zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa 

Rozdział 56  Zaparcia

Rozdział 57  Zespół krótkiego jelita i zasady odżywiania 

Rozdział 58 Zespół metaboliczny

Rozdział 59  Zmęczenie (astenia)

Rozdział 60 Znieczulenie ogólne 

Aneksy 

Skorowidz 


60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych 40 KB
60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych 83 KB
Bądź pierwszą osobą która oceni tą książkę!

Musisz być zalogowany aby ocenić książkę.
Jeśli posiadasz już konto w naszym serwisie zaloguj się:
login:
hasło:
Zapomniałem hasła

Jeśli nie posiadasz jeszcze konta, zarejestruj się w naszym serwisie.
Jeśli wyszukasz anat* wtedy wyszukiwarka znajdzie słowa zaczynające się na anat, na przykład anatomia.
Anatomia Sobotta Flashcards. Kości, stawy i więzadła. Polskie mianownictwo anatomiczne
Bestsellers bar
Koty. Weterynaryjna praktyka kliniczna
Bestsellers bar
Kinetic Control. Ocena i reedukacja niekontrolowanego ruchu